GaziAntep



(Hantap, Anthapt, Entep)
İsmi ile ilgili bir çok rivayet var. En bilineni Arapça, Ayın=Göz, Tap=Pınar, yani "Göz Pınarı" veya "Pınarın Gözü"
.

İlk önce söyleyeyim, bir günlük gezi Antep ve civarını tanımak için yetmiyor, bir kaç gün kalmanız gerekli.
Eski şehir merkezini, çarşıları, bedestenleri, ilginç alışveriş mekanlarını, camileri, hanları gezmeyi ve bir de araya yemek molalarını eklerseniz, benimki gibi ayaklarınıza kara sular inmesin diye kendinize iyi bir program ve gezi planı yapmak şart oluyor.

G.Antep Kalesi ve Civarı


Arşınlamaya sabah erken saatte G.Antep K
alesi ve civarından başladım.
Ne zaman ve kimin yaptığı tam olarak bilinmiyor, Halep kalesinin birebir kopyası olduğu da söyleniyor.
Burçların altındaki mazgal ve tüneller restore edilmiş, LCD ekranlar ile bilgilerin verildiği ve Antep in bakır işçiliği ile süslenen bir müze haline getirilmiş.
Biraz zorlama olmuş ama mutlaka gezilmesi gereken bir yer. Ek bilgi: 



Kaleden eski şehrin görünümü.
Kalede bakır işçilikleri





Kale karşısı Bakırcılar ve Hediyelikçiler.




Handan Bey Camii


Ömeriye Camii






Eski Evler ve Sokaklar





Son İşçilik

Baba-Oğul Sohbeti

Türkçe Okunuşu+İngilizce+Almanca :))

Manken?

Çarşı, Pazar, Bedesten

Zincirli Bedesten





Külekçi Çarşısı







Esanslar ve Hacı Yağı satan Hacı Amca ya pozu için teşekkürler.


Tütün Hanı nda Nargile ve Kahve Molası tavsiye ederim. Tahmis Kahvesi ne de gidebilirsiniz.


Lezzet Mekanları

Kebabın her çeşidi - İMAM ÇAĞDAŞ

Masaya oturur oturmaz gelen, özel Küffan Ekmeği ve limon+yeşil biber+maydonoz tabağı ve
tabii bunun yanında içinde kaşık bulunan bir tasta gelen “Ayran” ile başlangıç.
Kebaplara geçmeden önce, isteğe göre gelen Söğürmeli (Közde Patlıcan Ezmeli) Lahmacun ise damağınızda bir başka tad bırakıyor.
Aman dikkat !! bunları yiyip karnınızı şişirmeyin, kebaplara yer kalmaz sonra.
Bir çoklarına büyük şehirlerde ağır gelen koyun etinden yapılan kebaplardan buradakiler çok farklı.
Çünkü bu kebapların en büyük özelliği 20 kiloyu geçmeyen “Erkek Koyun Eti” inden yapılıyor olmaları.
Et, makine yerine zırh denilen büyük bıçaklarla köfte haline getiriliyor.
Etin doğrandığı tahtanın da ceviz ağacından olması gerekiyor, zira bu tahta etin kararmamasını sağlıyor.
Erkek koyun eti, meşe ağacının kökü ve kok kömürünün karışımı ile oluşan ateşe atılır, Et burada şişer, pişer ve ağızda dağılır gider.
Nisan ayında giderseniz, özellikle Kemeli Kebap deneyiniz. Halep’ten gelen Keme (bir çeşit mantar) bir et, bir keme olarak şişe diziliyor ve pişiriliyor.
Yeni Dünya Kebabı da bir ayrıcalık. Az yağlı bıçak kıyması, tuz ve karabiberle karıştırıldıktan sonra, hazırlanan köftenin aralarına çekirdekleri çıkartılmış Malta Eriğinin yarısı konuluyor.
Alinazik Kebabı !!! gerçekten ağızlara layık. Yoğurt içine, kömür ateşinde pişirilen patlıcan yatırılıyor, üstüne de o güzelim köfte kebap, yemesi sevap.
Abugannuş (Babagannuş) yine patlıcan ağırlıklı başka bir lezzet. Parmaklarınızı yiyorsunuz hemen her şeyi yerken.
Kapanışı, çok çeşitli nefis baklavalar ile yapmayı unutmayın. İmam Çağdaş

Ama sadece baklava ise derdiniz ben Koçak'ı tavsiye ederim. Baklava Sesini (çıtır) burda duyabilirsiniz. Koçak Baklava

İmam Çağdaş daki 1887 den esinlenerek yapılmış duvar süsü.

BEYRAN ÇORBASI - Hacı Titizoğulları

Antepliler genelde sabah 05:00 den itibaren kahvaltıda yerler.
Hacı Amca dan öğrendiğime göre en önemli özelliği, yapımının 10 saat sürmesi imiş.
Beyran, koyunun kürek kemiğinin üstündeki etten yapılıyor.
Bakırdan yapılan Beyran Kazanına etler konduktan sonra pişirme işleminin en önemli püf noktası başlıyor.
Önce kazanın altına meşe odununun kökü konur. Kazanın alt kısmı macun haline gelmiş külle sıvanır.
Üzerinde ince bir delik açıldıktan sonra kök tutuşturulur. Kazanın üstüne de çam ağacından yapılan bir kapak kapatılır.
Et kaynamaya başladıktan sonra üzerindeki kef alınır ve tuz atılır. 10 saat pişen et kemiğinden ayrılır.
Diğer tarafta pirinç suda yıkanıp haşlandıktan sonra süzülür. Pirinçlerin yapışmaması için üzerine biraz tereyağı gezdirilir.
Yüksek bir sininin altına bir kaşık iç yağ sürüldükten sonra önce lapa haline gelmiş pirinçler,
onun üzerine de elle tek tek işlenip damarları ve sinirlerinden arındırılmış etler yerleştirilir.
Çok kuvvetli ateşin üzerine konan siniden cazırdama sesi gelince, üzerine et suyu dökülür.
Bir taşım kaynadıktan sonra Beyran hazırdır. Kırmızı pul biber ve sarımsak konularak artık servis yapılır.
İsterseniz limon sıkabilirsiniz. Ben salata hariç hiçbir şeye limon sıkmadığım için koymadım, tadına vararak yemek için.
En meşhur ve bilineni Metanet ve Cıncık Çorbacı larıdır ama ben Hacı Titizoğulları 'nda yediğim Beyranı hiç unutmayacağım.
Diğer yerel yemekler konusunda bilgi almak isteyenler Gaziantep Yemekleri ne bakınız.

G.Antep Hayvanat Bahçesi

Meraklı iseniz, zaman ayırıp gezmenizi öneririm.
Zamanım dar ve alan da çok büyük olduğu için tamamını gezemedim, çekebildiğim fotolar bu kadar.
Hayvanat Bahçesi, Burç Ormanı içerisinde 1000 dönüm arazi üzerine tahsis edilmiş, yapımına 1998 yılında başlanmış ve 19 Mayıs 2001 yılında hizmete açılmış.
250 hayvan türünün yer aldığı, Türkiye'nin en geniş alana sahip Gaziantep Hayvanat Bahçesi, Avrupa'da belli bir sıralamaya girmiş bulunmaktadır.









Ömrünüzün bir deminde mutlaka gidin.
İyi ki Antepte yaşamıyorum yoksa etçil biri olarak obez seviyesine erişirdim herhalde.
Göremediğim daha bir sürü mekan var, kısmet olursa tekrar gideceğim.

İyi seyirler !!!

.


Hiç yorum yok: